Czerwiec/2019

sob01CZE00:00ndz30(CZE 30)23:59Bilansowanie diet wegetariańskich – szkolenie on-line00:00 - 23:59 (30) On-lineEvent Type :Dietetyka i Suplementacja

Szczegóły szkolenia

Szkolenie obejmuje tematykę bilansowania diet wegetariańskich, w tym diety wegańskiej. Jest to 8 lekcji, łącznie 7 godzin materiału wideo oraz notatki i dodatkowe pliki. Ze szkolenia dowiesz się o założeniach diet roślinnych i ich wpływie na zdrowie, bilansowaniu składników mineralnych i witamin, źródłach oraz znaczeniu poszczególnych makroskładników. Zostaną też poruszone kwestie kontrowersyjne oraz praktyczne, wraz z gotowaniem. Szkolenie jest poparte aktualną literaturą naukową, która jest udostępniona uczestnikom.

Obecnie obserwujemy wzrost zainteresowania dietami roślinnymi – dietą wegetariańską, wegańską i pokrewnymi. W tym szkoleniu wideo przedstawiam rzetelne informację na temat układania diet wegetariańskich. Filmy z kursem możesz odtworzyć w dowolnym czasie i miejscu.

Prowadzący

Szkolenie przygotował i prowadzi dr Damian Parol. Damian obronił pracę doktorską nt. diety wegańskiej u sportowców i ma wieloletnie doświadczenie w pracy z osobami na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Plan szkolenia

Wstęp

  • Założenia i podział diet wegetariańskich
  • Kto wybiera diety wegetariańskie?
  • Motywacja do przestrzegania diety wegetariańskiej
  • Korzyści
  • Zagrożenia

Składniki mineralne

  • Wapń
  • Żelazo
  • Selen
  • Cynk

Witaminy

  • Witamina B12
  • Inne witaminy z grupy B
  • Witamina D
  • Witamina A
  • Cholina

Makroskładniki

  • Białko
  • Węglowodany
  • Tłuszcze i cholesterol
  • Kwasy omega 3: ALA, EPA i DHA

Kontrowersje

  • Soja
  • Pestycydy
  • Mrożonki
  • Gluten
  • Lektyny
  • Bisfenol A a żywność puszkowana

Praktyka

  • Badania krwi
  • Kłopoty z trawieniem
  • Zalecenia dla różnych populacji – kobiety w ciąży i karmiące, dzieci, sportowcy
  • Najczęstsze trudności
  • Witarianizm
  • Zagadnienie gęstości energetycznej
  • Programy dietetyczne
  • Przykładowy jadłospis

Gotowanie

  • Omówienie źródeł białka
  • Zamienniki jajek
  • Przyprawy
  • Produkty puszkowane
  • Przekąski
  • Cukier i jego zamienniki
  • Tłuszcze
  • Pułapki

Polecane źródła

  • Polecane źródła książkowe i internetowe

Jaką formę ma szkolenie?

Szkolenie ma postać zmontowanych materiałów wideo o łącznym czasie 7 godzin. Taka forma jest wymagająca w przygotowaniu, ale znacznie poprawia odbiór wiadomości i oszczędza czas użytkowników. Szacujemy, że taki kurs w formie stacjonarnej zająłby dwa dni szkoleniowe.

Filmy można odtworzyć, kiedy i gdzie się chcę, wymagany jest tylko komputer ze standardową przeglądarką i podłączenie do Internetu. W celu łatwiejszego przyswajania wiedzy dostarczamy też prezentację, listę cytowanych i przydatnych publikacji oraz paczkę przepisów. Dodatkowo każdy uczestnik dostaje dostęp do grupy na Facebooku, gdzie może porozmawiać z prowadzącym i innymi uczestnikami. Dostęp do materiałów wideo jest otwarty przynajmniej przez rok, natomiast do grupy i pobranych materiałów dodatkowych jest nieograniczony.

Certyfikat

Po zdaniu krótkiego testu, uczestnik dostaje imienny certyfikat w formie elektronicznej. Zdanie testu jest wymagane w celu potwierdzenia uzyskanej wiedzy.

Godzina

1 (Sobota) 00:00 - 30 (Niedziela) 23:59

Miejsce

On-line

Organizer

Damian Parol

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X